8 snelle adem tips tijdens corona

8 snelle adem tips tijdens corona

En dan moet ik er toch ook aan geloven.
Een positieve test. Corona. 

Het blijft een ongrijpbaar ding. Na 2 jaar ervaringsverhalen om me heen weet ik niet goed wat ik moet verwachten. Ik ken veel mensen die behoorlijk ziek zijn geweest. En mensen die er meer dan een jaar later nog steeds hinder van ondervinden. Dat geeft toch te denken. 

En daar zit misschien ook wel de crux. Want mijn alwetende hoofd heeft al lang een plaatje gemaakt van hoe het is om corona te hebben. En daar hoort ook een waarschuwend, wat bangig stemmetje bij. Nou heb ik gelukkig geleerd om dat stemmetje liefdevol te negeren. En dat lukt ook, meestal. En toch merk ik dat ik extra alert ben op wat er in mijn lijf gebeurt. Alsof ik er niet 100% zeker van ben. 

Eerlijk is eerlijk, ik ben niet vaak ziek en corona in mijn lijf is niet vergelijkbaar met iets anders. Dit is nieuw en eerlijk gezegd niet waar ik op zat te wachten. En hoewel ik mezelf niet in de categorie “ernstig ziek” vind vallen, is het verre van prettig. 

Wat vanaf het eerste moment opvalt, is die olifant die zich op mijn borstkas heeft genesteld. Ademen gaat flink zwaarder, ook al hoest ik niet eens zo veel. 

En dan wordt toch ook de ademcoach in mij nieuwsgierig.Wat gebeurt er eigenlijk precies met mijn ademhaling en wat voor effect heeft dat verder op mijn lijf, mijn zenuwstelsel? En wat verandert er als ik actief iets anders met mijn ademhaling ga doen? 

Wat me het meest opvalt is dat ik snel en met open mond ademhaal. Terwijl ik mezelf enorm getraind heb om door mijn neus te ademen. Zelfs op de fiets of tijdens sporten. En wow, ik moest écht mijn best doen om door mijn neus te ademen en te vertragen! Het lukte bijna niet…

Wat betekent dat? Dat mijn lichaam hard aan het werken was (en is) en mijn zenuwstelsel behoorlijk geactiveerd is, ookal lig ik op de bank onder een dekentje. Fight, maar waarschijnlijker flight modus. Dat vreet energie, kan ik je vertellen. 

Voor mij reden om op onderzoek uit te gaan. Hoe werkt dit bij mij? Hoe kan ik mezelf helpen? En hoe leer ik hier meer over zodat ik anderen ook kan helpen? Ik had al een aantal corona-patiënten geholpen, maar nu kan ik het zelf ervaren. En ik kan je zeggen, sommige oefeningen waren zeker niet makkelijk en moest ik alle zeilen bijzetten.

Wat heeft het me geleerd?

Als je zelf Corona krijgt zijn dit belangrijke tips waar je meteen mee aan de slag kunt:

1. Adem zoveel mogelijk door je neus. Ook als het lastig gaat. Probeer het anders in ieder geval elk uur 5 minuten te doen. En bouw het op. Je brengt je lichaam meer richting de rust en herstel stand.

2. Adem in een langzaam ritme. Je lichaam zal geneigd zijn sneller te willen ademen, zodat je meer lucht krijgt. Maar tenzij je enorm benauwd bent, kun je er op vertrouwen dat er genoeg zuurstof in je bloed zit. Je lichaam is in vluchtstand, en dan ga je sneller hijgen. Breng je lichaam tot rust zodat het kan herstellen.

3. Adem langer uit dan in. Bijvoorbeeld 3 tellen in, 5 tellen uit, en bouw dat uit naar 4 in 8 uit. Soms is het makkelijker als je dat neuriënd doet. (en vergeet niet door je neus weer in te ademen)

4. Adem zo, dat je ribbenkast en je buik wat uitzetten bij een inademing. Houd daar de aandacht op. Desnoods gebruik je een groot elastiek (trainingsband) om je ribbenkast om te voelen waar het uit moet zetten.

5. Adem voldoende maar ook niet meer dan dat. Zorg dat je lichaam en je ademhaling in balans blijven. Téveel is niet goed voor je en brengt je van kwaad tot erger.  

6. Doe strekoefeningen om je borstkas open te houden. We neigen er naar om in elkaar te krimpen, waardoor je ademruimte steeds kleiner wordt. Spreid je armen zo wijd mogelijk, horizontaal als een vliegtuig, en dan een beetje achterover leunen. Trek bij de inademing je schouderbladen nog wat naar elkaar (en trek je schouders niet op) Google even en je vindt nog veel meer oefeningen.

7. Neem rust! Echt. Meer dan je van plan bent. 

8. Als ‘s ochtends de zon schijnt, ga dan een kwartiertje, warm ingepakt buiten zitten en kijk richting de zon. (Niet erin en ook geen zonnebril) Vroeg zonlicht in je ogen versterkt je immuunsysteem, wetenschappelijk bewezen. Meteen een mooi moment om frisse lucht je longen in te laten stromen.

Doe alles wat je doet met zachtheid, want je lijf is al zo hard aan het werken. Maar help het wel om zo goed mogelijk door de besmetting heen te komen. 

Ik ben nog niet beter, het gaat nog een paar dagen duren, maar dat komt zeker goed! 

Deel deze blog vooral als je denkt dat anderen er wat aan hebben. En heb je vragen of wil je zelf je ervaringen delen, ik hoor ze graag!

Liefs Jacomijn

PS Wil je een keer live meedoen? Op 26 maart 2022 in de avond is er een 2 uur durende Adem Cirkel en 27 maart 2022 een hele Adem Dag in Vught. De Adem Dag is al bijna vol, voor de Adem Cirkel is nog genoeg plek. 

Verder lezen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief