Ademwerk is hot

Ademwerk is hot. 

De laatste tijd hoor ik het vaker. “Oh, doe jij dat ook? Ja, weer een nieuwe hype in dit online corona-tijdperk…” 

Ik moet altijd glimlachen als ik dat hoor. 

Want inderdaad, er is opeens veel meer aandacht voor ademen gekomen. En daar ben ik echt ontzettend blij mee. Want de kracht en eenvoud van ademwerk is tot nu toe behoorlijk onderbelicht gebleven. En zo onterecht, naar mijn mening. 

Yoga, Mindfulness, Meditatie, het heeft inmiddels allemaal wel een plek gevonden. Het trainen van je mind, naast het trainen van je lijf, is al een stuk normaler geworden. Toch heeft het nog lang geduurd voordat ademwerk hieraan toegevoegd werd. 

Je zenuwstelsel gaat z’n eigen gang en regelt de aansturing van een heleboel, zo niet alle processen in je lichaam. Het activeert je lijf als er actie nodig is, zorgt ervoor dat de benodigde hormonen, zoals adrenaline en cortisol op het juiste moment vrijkomen. Je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk stijgt, je ademt intenser en zuurstof wordt sneller rondgepompt. Je lijf is klaar en jij kunt presteren. Of vechten, vluchten of wat voor actie er ook maar nodig is. Als het niet meer nodig is, zorgt het zenuwstelsel ervoor dat je tot rust komt en kunt herstellen. Mooi toch, hoe je lichaam steeds direct reageert op dat wat er nodig is? 

Alleen zijn er soms omstandigheden die ervoor zorgen dat jouw zenuwstelsel continu geactiveerd is en weinig tot geen kans krijgt om te ontspannen en te herstellen. Je stress-modus blijft veel te lang aan staan en loopt vast. Terugschakelen lukt dan niet meer… Even vrij nemen los het niet meer op. Herkenbaar? 

Je zenuwstelsel wordt autonoom genoemd. Het regelt het zelf. Toch is er een manier om dat actief, met je wil, te beïnvloeden. En dat is via je ademhaling. 

Ik leg altijd uit dat je je ademhaling kunt zien als de versnellingsbak in je lichaam. En via je adem kun je het autonome zenuwstelsel bewust beïnvloeden en besturen. Je schakelt op als je wilt versnellen, als er gas gegeven moet worden. En je schakelt terug als er afgeremd moet worden, als een ander tempo verstandiger is. Door bewust je ademhaling te kiezen kun jij dus direct invloed uitoefenen op je stress-niveau. Zelfs als dat vast is gelopen op een veel te hoog level. 

Ademen om stress op te lossen. Het klinkt te simpel voor woorden. En toch is het wel zo simpel. Misschien denk je de eerste keren dat het nauwelijks wat doet, maar vergelijk het met de kracht van een waterdruppel die op een steen valt. 1 druppel lijkt geen verschil te maken, maar vele druppels slijten de Grand Canyon uit. 

Start vandaag nog met bewust ademen. Leer hoe je dat kunt doen. Welke technieken je wanneer kunt inzetten. En weet dat ook jij kunt leren hoe jij je stress de baas kunt worden.

Begin met de online training, helemaal gratis. Dat is de beste start die je jezelf kunt geven. 

Verder lezen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief