“Hoe ben jij eigenlijk met dat ademen begonnen?”

“Hoe ben jij eigenlijk met dat ademen begonnen?”

Deze vraag en vragen van die strekking krijg ik bijna wekelijks. En dat zegt me 2 dingen. Ten eerste: mensen vinden het vreemd dat je iets zou kunnen leren over je adem. Want zeg nou zelf. We ademen toch al ons hele leven? Dat gaat bij de meesten van ons helemaal vanzelf. Toch? En ten tweede: mensen zijn benieuwd wat bij mij de aanleiding is geweest om zo enthousiast over adem te zijn en van ademcoaching mijn beroep te maken.

Om maar met dat laatste te beginnen: ik ben al bijna 20 jaar coach en in die opleiding heb ik ook voor het eerst kennis gemaakt met de kracht van ademen. En ik kan je wel zeggen: die eerste intensieve ademsessie was een heftige, confronterende ervaring! Na afloop wist ik zeker: dit ga ik nooit meer doen! Dat er door anders te gaan ademhalen, terwijl je stil op een matje ligt, zoveel heftigheid los kan komen, had ik nooit kunnen bedenken. Daar wilde ik echt niet mee bezig zijn. 

Natuurlijk was dit onderdeel van mijn leerproces. Ik had nog het nodige aan mn eigen ontwikkeling te doen en die eerste ademsessie was het startpunt. Vele jaren van werken en opleiding met adem volgden. En wat leerde ik veel over dit fantastische instrument om jezelf goed te leren kennen! 

Na de eerste kennismaking wist ik dat je adem je toegang kan verlenen tot trauma en verdriet dat diep verborgen in je zit. Het geeft niet alleen toegang, het helpt ook om het te verwerken en achter je te laten. En ik leerde erop te vertrouwen dat er nooit meer naar boven komt dan je kunt verwerken. Omdat alles z’n tijd heeft en pas naar boven komt als je er klaar voor bent.  

Veelzijdigheid van ademen

Ademen bestaat echter uit veel meer dan intense, transformerende sessies. Ik verdiepte me in ademen volgens de yogaleer, de pranayama. En leerde over adem in relatie tot bevallen, meditatie en mindfulness. Ik leerde over de werking van adem en kou, over de waarde van heel veel ademen en dan je adem inhouden.

Over de eindeloze ontspanning en levenslust die dat op oplevert.

Maar ook over de medische toepassingen van ademwerk zoals bijvoorbeeld bij astma, hyperventilatie en angst. En toen wilde ik ook echt het naadje van de kous weten: wat gebeurt er eigenlijk in je lijf als je op verschillende manieren en onder verschillende omstandigheden ademt? Ik heb jarenlang in de farmaceutische industrie gewerkt, en mijn medische kennis kwam nu goed van pas. Want wat doet O2 eigenlijk in je lijf en hoe zit dat ook alweer met CO2, rode bloedlichaampjes en het Niels Bohr-effect? Hoe meer ik erover leerde, hoe gefascineerder ik raakte. 

In die jaren van ontwikkeling voor mezelf leerde ik ademwerk ook toe te passen bij mijn klanten en in mijn werkwijze. Want werken met mensen betekent voor mij allereerst werken met hun adem. 

Mensen komen om verschillende redenen bij mij. Vaak is er een aanleiding in hun leven waardoor ze besluiten dat er iets moet veranderen. Dat er meer kwaliteit in hun leven, in hun relaties, in hun gezondheid en in hun beslissingen moet komen. Omdat ze dat nu missen en weten dat ze daar enorm naar verlangen. Waar ze naar verlangen is altijd te vangen in meer ademruimte. Want dat is een synoniem van meer kwaliteit van leven

Ik werk enorm graag met mensen die op zo’n cruciaal kruispunt in hun leven staan. Het is het moment dat je besluit dat de omstandigheden in je leven misschien niet te veranderen zijn, maar hoe je ermee omgaat wel. Zodra je onderkent dat je je moeilijkheden aan wilt gaan in plaats van weg te schuiven of afleiding te zoeken, komt er beweging. Dan gaan er nieuwe mogelijkheden ontstaan. 

Wat brengt anders ademen je?

Ik leer je hoe je je adem kunt inzetten als superpower om je leven in beweging te krijgen.

Ten eerste verbetert je lijf fysiek weer: stress neemt af, je bloeddruk daalt, je slaapt beter, je weerstand gaat omhoog. Ten tweede leer je de constante gedachtestroom in je hoofd steeds beter te laten voor wat het is. Je hoeft niet meer overal op in te gaan. Je leert om te bepalen hoe jij je wilt verhouden tot gebeurtenissen om je heen, in plaats van overal direct op te moeten reageren. Respond, don’t react.

En ten derde leer je je eigen emoties veel beter kennen en serieus nemen. Als lastige emoties ook een plek kunnen krijgen (overigens zonder dat dat betekent dat je de hele dag emotioneel reageert) ben je veel beter in staat om te voelen waar het jou werkelijk om gaat. Dan is er ook weer ruimte om echt te genieten van de kleine en grote dingen in het leven. Dan kun je haarfijn voelen wat jou gelukkig maakt en wat de onbenulligheden zijn. Het leven wordt er een stuk mooier van. 

Kan iedereen dit?

Natuurlijk vraagt dit wel wat van je. Lef bijvoorbeeld. Om naar jezelf te kijken. Ook als je de minder fijne stukken van jezelf tegenkomt. Want die hebben we allemaal. Het vraagt vertrouwen. In de eerste plaats in jezelf. Om te gaan tornen aan oude gewoontes terwijl je nog geen nieuwe hebt, kan lastig zijn. Weten dat je op jezelf terug kunt vallen helpt, ook al is dat nieuw voor je. Vaak is er ook een gemis. Dat knagende (of soms zelfs uiterst pijnlijke) missen, waardoor je je afvraagt of dit nou is waar je het mee te doen hebt. En bovenal vraagt het om een droom, een verlangen. Een verlangen om er beter uit te komen, omdat je weet dat er meer is om uit je leven te halen. Een betere versie van jezelf te worden. 

Dit kruispunt in je leven is een kans. En jij kunt kiezen welke weg je inslaat. Ga je door op de bekende weg? Misschien verdoof je jezelf nog wat meer met drank, suiker, overschreeuwen, drama of sussende pillen. Of je besluit dat het tijd is om jezelf weer in beweging te brengen. Om weer energie en lust aan je leven toe te voegen. 

Het lijkt te simpel om waar te zijn. Maar bewust leren ademen maakt dat mogelijk voor je.

Ik weet het. Want ik heb het zelf ervaren. Ik zie het gebeuren bij de mensen die met mij aan het werk gaan. Mijn missie is om mensen op het kruispunt in hun leven de kracht van ademen te leren. Zodat ze achteraf zeggen: er was een ik-ervoor en er is een ik-erna. Krachtiger, wijzer en vol energie, plezier en levenslust. 

Waar kies jij voor?

Ik heb nog een aantal plekjes voor de Personal Breath Training met 1:1 coaching sessies. Een maand lang begeleid ik je persoonlijk om de kracht van ademen te leren. Stuur een bericht naar me of boek een gratis kennismaking als je er klaar voor bent deze stap te zetten.

Verder lezen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief