Het verschil tussen adembewustzijn en bewust ademen

Waarom is adembewustzijn belangrijk? En wat is het verschil met bewust ademen? 

Bewust ademen betekent dat je actief invloed uitoefent op hoe je ademt. Jij stuurt het en bepaalt het tempo, de hoeveelheid en de intensiteit. Daarmee kun je invloed uitoefenen op jouw energie en staat van zijn. 

Je bedient zo zelf het gaspedaal en het rempedaal. Om dat te kunnen – ook als de omstandigheden uitdagend zijn – is adembewustzijn essentieel.  

Pas als je kunt waarnemen hoe je op dat moment ademt en hoe je staat van zijn is, kun je er actief in gaan sturen. Je adem leidt een eigen leven en dat is maar goed ook. Je hoeft er niet over na te denken, het regelt zichzelf. Maar daarmee kiest het ook wat er nodig is. Fight or flight, moet je alert en klaar voor actie zijn? Of kun je rusten, ontspannen en je energie weer aanvullen? 

Soms staat de fight or flight modus veel vaker aan dan nodig is. Dan wordt het lastig om weer in de rest and relax modus te komen. Daar is adembewustzijn de sleutel. 

We oefenen steeds in adembewustzijn door bij jezelf te checken hoe je adem nu is en hoe je erbij zit. Dán kun je actief gaan kiezen om je staat van zijn te veranderen. Actief je adem gebruiken om in de rest and relax modus te komen. 

Blijf zoveel mogelijk oefenen in adembewustzijn. Je zult gaan merken dat dat steeds makkelijker gaat. En verbaas je er over hoe vaak er ongemerkt spanning in je buik, je rug, je nek opbouwt als je even niet oplet. 

Bewust ademen

Bewust ademen helpt je om actief het gaspedaal of het rempedaal te gaan bedienen. Actief, intensief inademen en minder de nadruk op de uitademing leggen activeert en geeft je energie. Je voelt het stromen en prikkelen en je wordt misschien zelfs licht in je hoofd. Jij bent klaar voor gezonde actie. Dat zijn de oefeningen waarbij je meer en langer inademt dan uitademt. Deze oefeningen vallen in de fire categorie.

Als je meer balans wilt creëren dan kies je voor oefeningen waarbij de inademing net zo lang is als de uitademing. Dus 4 tellen in, 4 tellen uit. Dat kun je steeds verder verlengen; 5×5 of zelfs veel langer. Ideale balans frequentie is 5,5-6 ademhalingen per minuut. Dat komt neer op ruim 5 seconden inademen, ruim 5 seconden uitademen. Daar kan je ook een breath hold aan toevoegen, maar dan zowel na de inademing als na de uitademing. Deze oefeningen vallen in de water categorie.  

Dan nog de ultieme ontspannende oefeningen die het rempedaal maximaal gebruiken. De ice categorie. Daarbij is de uitademing minstens 2 keer langer dan de inademing. Dus 4 tellen inademen, 8 tellen uitademen. Of 4 tellen in, 4 tellen vast en 4 tellen uit. 

De buikademhalingtechniek

De buikademhaling is voor velen vaak een techniek die precies omgekeerd voelt aan wat je normaal doet. Blijf rustig oefenen, je zult merken dat je opeens voelt wat de bedoeling is. Beweeg eventueel je bekken en je bovenlijf mee totdat je de slag te pakken hebt. Soms is het makkelijker om het liggend te leren. Kijk wat voor jou werkt. 

Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen de kracht van ademen te laten ervaren, dus je zou mij enorm helpen als je je ervaringen met mij en je eigen omgeving wilt delen! Stuur ze deze blog en nodig hen uit in de community.

Verder lezen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief